« La oss sette opp tre telt ! » (Mark 9, 5)

IMG_7773

Det er ikke så mye lys her nordpå i vintermånedene. Slik er det også for oss i Munkeby, for selv om vi jo ikke fullstendig savner solen (polarsirkelen ligger 400 km lenger nord) så merker vi godt på kroppen hvordan mørket omslutter oss. I de korteste dagene vi opplever nå, kommer dagens første tegn forsiktig til syne rundt klokken halv ti, midt på dagen viser en lav sol seg en times tid, og halv fire kommer natten tilbake ! I denne sammenhengen – parallelt med advent – gir det mening å vente på det sanne lys.

Vi har en stund sett etter en anledning til å komme sammen med naboene, for kontaktene med våre nærmeste venner er ikke så hyppige – og vi fikk ideen om å bruke adventtiden, når nordmenn gjerne møtes. Dessuten har br. Rufus i sin London-tid opplevd en lysfeiring ved starten på advent. Siden vi ikke har plass nok i huset vårt, tenkte vi først å arrangere en feiring i et grendehus like i nærheten, men noen venner fortalte oss at mange i nabolaget gjerne ville oppleve dette i klosteret. Siden kapellet vårt ikke har plass til mer enn et titalls mennesker, var den eneste løsningen å bruke telt.

Foran meieret vårt satte vi opp tre telt som kommunen lånte oss gavmildt. En varmluftkanon som en nabo hjalp oss med fikk temperaturen i teltet opp, mens termometeret utenfor viste minus fjorten grader… Til fastsatt tid på første søndag i advent kom et førtitalls venner og naboer i mørket for å være med på en enkel feiring som besto av sanger og tekstlesninger, og på sin vei mot jul fikk alle et lys. Etterpå trakk vi innomhus for å hygge oss med varm sjokolade.

Vi ble forbauset over at ganske mange deltakere kom til klosteret for første gang, mens andre jo var godt kjent hos oss. Alle var synlig glade over stemningen på denne første lysfeiringen. I postkassen dager etter fant vi noen ord undertegnet « to anonyme naboer » og dette oppmuntrer oss til å gjenta tiltaket – og til deres hilsen var det også knyttet en gave som takk. Lokalavisen fortalte om feiringen i en hyggelig artikkel med overskriften : « Munkene starter en ny tradisjon ». Det er alt sammen vitnesbyrd som føyer seg til det besøkende hos oss så ofte sier : « Det er godt å være her. »

Reklamer

%d bloggere like this: