Offisielt besøk

gruppe

I april hadde vi besøk av vår generalabbed, Dom Eamon, til det vi kaller en «visitas». Denne praksisen, som går tilbake til vår ordens første dager, er et pastoralt besøk, en tilsyn, som går ut på å ta pulsen på kommuniteten. Det skjer ved at abbeden i moderhuset, som kan være ledsaget av en eller to andre overordnede, kommer på visitas hvert annet år. I kommuniteten i Cîteaux blir visitasen utført av Dom Eamon, vår generalabbed, som samtidig besøkte Munkeby.

Dom Eamon er en irsk cisterciensermunk som ble valgt til generalabbed i 2008, av generalkapittelet som består av alle abbeder og abbedisser i ordenen. Hans forgjenger, Dom Bernardo, var fra Argentina. I prinsippet bor generalabbeden i Roma, der han har et lite fellesskap rundt seg, bestående av monastiske rådgivere fra hvert språkområde. Men i praksis bruker han det meste av tiden til å besøke cistercienserkommunitetene som er spredt ut over hele verden. (I 2012 fantes det 76 kvinneklostre med til sammen 1675 nonner og 102 mannsklostre med 2048 munker). Se fordelingene av klostrene.

Ved dette besøket var Dom Eamon ledsaget av moder Benedikt, som er abbedisse i Koningsoord i Nederland, og var et kvinnelig innslag i møtene våre, og fader Thomas, som er sekretær og en begavet fotograf. De to møtedagene gikk med til understreke hensikten med vårt fellesliv og å ta opp spørsmål som angår vår fremtid. Programmet var så tett av vi ikke fikk tatt med de besøkende til Stiklestad, som vår venn Idar hadde foreslått. Som svar på denne endringen av programmet, svarte Idar greit på sms: ”Jeg forstår. Hils generalen og gi ham et glass rødvin!” Et råd som vi fulgte til punkt og prikke! Siste kveld serverte vi sådd med en fransk vin, som ”generalen” så ut til å sette pris på!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: