Våre brødre bak fengselets murer

SONY DSC

 

Vi har hatt kontakt med Henrik, en svensk forhenværende innsatt, i mange år. Han opplevde en ignatiansk retrett som ble organisert i det svenske fengselet der han var. For mange av deltakerne var denne retretten en sterk opplevelse, en radikal omvendelse. Sammen med fengselspresten opprettet noen av dem et slags lite ”kloster” der de kunne be og lese tidebønnene i en fløy av fengselet. Etter at han slapp ut, er Henrik blitt involvert i kirkelige aktiviteter i fengsel.

I sommer, fra 5. til 14. juli, skal man ha en slik retrett i Halden fengsel: det er første gang. Henrik spurte oss om vi kunne forene oss med denne retretten i bønn, men også gjennom et mer synlig tegn på fellesskap med deltakerne. Han foreslo at vi kunne gi dem et kors, eller et ikon som kunne henge i kapellet der retrettdeltakerne skal være. Etter å ha diskuterte det oss imellom, ble vi enige om å gi dem ikonet som representerer Kristus og hans venn, som henger ved inngangen til vårt kapell og som vi er særlig glad i.

Før vi fikk sagt fra om dette til dem som organiserer retretten, fikk vi en melding fra en av dem, som skrev: ”Vi liker særlig det ikonet der Kristus legger hånden på pilegrimens skulder. Hvis dere skulle ha et ikon som likner det, kunne dere sende oss det?” Hvis vi hadde ventet oss et tegn fra forsynet, kunne vi ikke fått det tydeligere!

I løpet av de ti dagene retretten varer har deltakerne valgt å bryte med sin vanlige døgnrytme. De har lagt til side tv, aviser og mobiltelefon for å gi rom for stillhet og meditasjon. Når de har fellesbønn og daglig møte med en ledsager, følger de en ignatiansk retretttradisjon. Der vi er, føler vi oss svært nær disse mennene som er der for å lytte til Ordet, og som åpner seg for Hans forvandlende lys.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: