Sommernyheter

Pilegrimer

I år har mange flere av dem kommet for å delta i våre tidebønner. Det er ikke været – som stort sett har vært dårlig de siste månedene – som kan forklare dette oppsvinget. Men hvordan det enn har seg, så kan vi ikke annet enn glede oss over alle pilgrimsdisse menn og kvinner i alle aldersgrupper som kommer fra så mange steder – Sverige, Finland,  Tyskland, Nederland – for ikke å glemme norske pilegrimer. De følger sporene som leder til sankt Olav, og gir seg i vei med lange etapper og dagsmarsjer, uten mye komfort. De går mot Trondheim og den hellige martyrkongens grav, som var et av de viktige pilegrimsmålene i middelalderens Europa. Mange besøker også til Stiklestad, der han ble drept – og Munkeby ligger mellom disse stedene. Her passerer de et herberge like i nærheten av klosteret, og de virker glade for å finne et bønnens sted og for å delta i tidebønnene hos oss.

Vi vet jo ikke hva som motiverer deres pilegrimsferd, og tilskyndelsene er nok forskjellige. Felles er antagelig at de ikke er tilfreds med et for materielt liv, for urolig og for støyende. Vandringen åpner dem for en annen dimensjon – et rom med usikkerhet, men også frihet. I kontakt med en opprinnelig, vakker og stille natur legger de av seg byrdene de bærer i kompliserte liv. Under veis er vi glade over å være der, for å tilby vår bønns gjestfrihet. Kanskje vil de på denne måten klarere se det de søker.

 

I et barns hjerte

SONY DSC

I sommer har mange på reisefot passert Munkeby – pilegrimer og feriefamilier. Under besøket hos oss har mange blitt tiltrukket av kuene som beiter på jordet like utenfor husveggene våre – og det er lett å forstå ! Men det har vært unntak : Elias (ni år) og Anguerand (åtte), som begge kom med sine familier, var mer nysgjerrige etter å møte munkene. Den ene kjente sankt Bernard og Tempelridderne, mens den andre leste om opplevelsene til en munk i et tegneseriehefte. Dette var møter litt utenom det vanlige, som kan være tegn på at Herren aldri holder opp med å kalle på sine.

Én stake og ti lys !

« Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset. » Matt 5, 15SONY DSC

Etter å ha feiret vår første fullstendige påskeliturgi – fra langfredag til påskedag – tenkte vi at det store påskelyset burde få

en bedre skjebne enn at vi skulle bruke det som et vanlig lys. Derfor henvendte vi oss til en av naboene – Torstein, som er 81, lutheraner og opprinnelig vestlending. Til daglig har han to lidenskaper : Han leser i Skriften, og han skjærer i tre. Det var med stor glede han sa ja til vår forespørsel , han var glad og rørt over at vi kom til ham med den.

Vi ble mer enn imponerte da vi oppdaget hvilket arbeid som så dagens lys, og som han fintfølende mente det var best at vi vurderte under veis : Han ville forsikre seg om at vi likte resultatet. Emnet til staken er hentet fra et bjerketre som vokste på gårdstunet hans. Og som om hans tid og håndlag ikke var nok, ble vi invitert til dugurd den dagen vi skulle overta den ferdige staken. Enda en gang følte vi oss omgitt og båret av tegn på omsorg og velvilje. Torstein sa : Det er en rikdom for hele grenda at noen blant oss vier seg helt til bønn. »

 

SONY DSCEt annet lys skinte for å kaste glans over 29. mai, da vi hadde gleden av å feire at ti år var gått siden bror Arnaud avla sine første løfter. Vi lovpriste Gud og takket vår bror hjertelig med ti vakre lys på kaken – som naturligvis var en sjokoladekake.

Slik ser vi frem til at det vil bli mange gode opplevelser i vårt felles liv mens vi venter på neste påskefeiring og andre jubileer – og i håpet om at en dag vil flammen fra påskelyset med ordene til Matteus skinne i klosterkirken … og lyse for alle i huset.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: