Preken for midtnattsmessen 2015

Jul

I løpet av adventstiden har vi tent et stearinlys til hver uke. Dette ga mer og mer lys samtidig som det ble mer og mer mørkt ute frem til Jul. Kanskje gjør vi det automatisk, men faktisk gjentar vi en gammel tradisjon full av mening: Troen på at lyset skal vinne over mørket akkurat som ved vintersolverv. Når vi tenner adventskransen, er vi faktisk ikke fjernt fra evangeliet som er et lys i mørket. Evangelium betyr nemlig det glade eller gode budskap: Gjeterne var ute i mørket og holdt nattevakt over sauene sine: De fikk det glade budskapet, en stor glede: «I dag er det født dere en frelser i Davids by». Gjeterne var fattige og foraktete mennesket i samfunnet, men likevel – eller snarere på grunn av det, var det dem som Gud valgte til å ta imot sitt glade budskap og spre det.

Likevel, hvem som vi enn er, tar vi i denne hellige natt imot det glade budskap. Vi er kalt til  ikke å glemme dette spesielle lyset som er gitt oss. Når vi tenner lyset på bordet til juleaften er det et festlig tegn, det er bra å være sammen, å kose seg sammen. Det er godt å føle harmoni mellom oss. Men det vi minnes når vi kommer hit eller i våre kirker for å høre Guds Ord, er at glede og harmoni med venner og familie, viser hen til en større glede og fred som hviler på evangeliet.

Vi vet at omkring oss i verden finnes det krig, vold, alle slags urettferdigheter, og naturkatastrofer på grunn av klimaendring. Og det forsetter om igjen og om igjen uten ende. Det kan bli fortvilende for oss. Hvordan kan vi stå imot disse store vonde krefter?

I denne Hellige natt er hver og en av oss innbudt til å ta imot det glade budskap i sitt hjerte: Ord fulle av glede, fred, håp, kjærlighet, ord som kaster bort frykt, tristhet, fortvilelse, hat. Det kan trenge inn i oss og forandre oss på en måte slik at det kan stråle ut fra oss som et lys som ikke kommer fra oss, men går gjennom oss. La oss ikke være sjenert, hvorfor kunne vi ikke i denne hellige natt være lysestaker i verdens mørket.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: