Preken for Skjærtorsdag 2016

Dette er mitt legeme, som gis for dere.

Denne kalken er den nye pakt i mitt blod som utøses for dere.

Før Jesus dør gir han oss meningen med sitt liv, et liv fullstendig gitt til de andre. I denne stund sammenfatter Jesus hele sitt liv for å gi det.

Å gi, å utøse, to viktige verb i motstand til å ta, tilegne seg, gripe.

Brødet og vinen utøst betyr for dem som tar imot Jesu legeme og blod, at de er kalt også til å gi, til å dele, til å utøse, ikke å ta, tilegne seg, gripe. Dette er en stor omvendelse, den største forpliktelsen når vi tar imot Kristi legeme og blod. Noe som forplikter oss fult og helt. Paulus advarer oss i første brev til Korinterne: «Enhver må prøve seg selv og så spise og drikke av kalken».

Hvis nattverd er et så viktig sakrament er det først og fremst på grunn av det: Jesus gir sine disipler å dele sitt liv, et liv gitt og utøst. Det finnes ikke noe annet som kan forandre en verden med vold og hat, det er allerede en ny verden som kommer til synet.

 

Kanskje finnes det ikke en annen dag i det liturgiske år som Skjærtorsdag for å få rede på det å knytte oss til Jesus. Nattverd er ikke bare noe hellig, noe å tilbe, nattverd er Jesu liv legemliggjort i vårt eget liv, et liv gitt og utøst. Allerede vet vi med Jesus at denne ofringen skaffer et nytt liv. Det er allerede oppstandelsen. Hvorfor nøle?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: