Preken til Påskevigilien 2016

Lk 24, 1-12

Der er godt å være sammen i kveld, fra forskjellige nasjonaliteter, fra forskjellige kirker, selv om vi er forskjellige, danner vi en liten flokk, flokken av Jesu disipler. Vi er ikke flere, men vi er heldige for vi har en skatt til felles, et lys i natta: troen vår på Jesus oppstanden fra de døde. Dette påskelyset skal stå på en vakker lysestake under hele påske tida. Det er et symbol på vår tro som er et lys i hele vårt liv.

Vi vet at dette lyset er skrøpelig. I Lukas evangelium som vi har hørt, står det skrevet at kvinnene til Jesu graven ble forferdet da de så to menn i klær som blinket og lyste og som sa:

«Han er ikke her, han er oppstanden! Husk hva han sa dere mens han ennå var i Galilea, at Menneskesønnen skal overgis i synderes hender og korsfestes og oppstå den tredje dag!».

De fortalte det til apostlene, men «disse mente det hele var løst snakk og nektet å tro det». Til tross for at Jesus hadde snakket tydelig om det, var det umulig for dem å tro på kvinnenes utsagn, det var ynkelig av Apostlene.

 

Vi er ikke bedre enn apostlene og vi vet at det er vanskelig å holde troens lys. Troen møter motstand og tvil, i en verden med vold, strid, drap, urettferdighet. Alt dette avler fortvilelse i våre hjerter.

 

Hvordan da kan troen vår forsterkes. Liturgien i kveld er en god veileder. Med Guds ord som vi hørte lenge på, ser vi at Gud fra begynnelsen av, fra skapningen av, gjennom patriarkene, Moses, profetene, forberedte sitt folk på frelsen, alt dette rettes mot samme mål: Jesus i sin oppstandelse. Når vi grunner på skriften med sin utrolige innbyrdes overensstemmelse, gir det oss en overbevisning.

I dåpsliturgien skal vi fornye våre løfte om å leve som kristne. Dåpen, gjenfødselens bad i den Hellige Ånd gjør oss allerede til en ny skapning, allerede oppstanden med Kristus.

Nattverd lar oss å bli ett Kristi kropp, medlemmer i Kirken. Jesu offring bærer frukt i livene våre.

 

Brødre og søstre, vi mangler ikke gode midler, vi har mange våpen, i følge Paulus. Midler til en forsterke tro. Vi stoler på dem med sikkerhet. Troen vår gir oss glede, det er et lys, og lyset stråler alltid og tiltrekker alle som står utenfor lyset. Det er vår misjon i dag å bli ydmyke tjenere til lyset, gode lysestaker.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: