Preken for den 12. alminnelige søndag 2016

Lk 9, 18-24

Vi vet at Jesus fikk mange navn, først i evangeliene og etterpå i tradisjonen. Det være seg profet, Davids sønn, salvede, tjener, prest, menneskesønnen, Guds sønn, Herre. Denne mangfoldighet kan ikke reduseres. Jesus kan ikke stenges i et navn. Likevel i Lukas evangelium i dag, er han bare kalt Salvede, Kristus. I Bibelen er det kongene eller prestene som ble salvet. Men Jesus er konge på en spesiell måte, han er en fattig konge uten makt, dessuten en tjener. Det er i motsetning til folks oppfatningen om hva en konge måtte være.  Denne opposisjonen førte til korset fordi en slik konge bare skulle forkastes. Således forkynner Paulus en korsfestede Kristus, for jøder er det anstøtelig og for hedninger uforstand (1 Cor 1, 23). For mennesker som lever etter naturen, kan ikke Jesus forstås.

Mennesket etter naturen kan nemlig ikke akseptere en korsfestet Kristus, kan ikke «gi avkall på sitt eget, ta sitt kors opp hver dag», som evangelisten Lukas skrev, det vil si å være Jesu disippelen.

Allerede i Gammel Testamentet, valgte ikke kongene, profetene, prestene seg selv, men var kalt av Gud. Også Jesus ble salvet av Gud sin Far. «Han var av guds skikkelse men tar det ikke som røvet gods å være Gud like» (Fil 2, 6). Han overgir alt og seg selv til Gud sin far. Han prøvde ikke å berge sitt eget liv, han gav det, da fikk han det igjen.

 

Det er påfallende at Jesus spør sine disipler å tar del i sin skjebne. For eksempel hvis Jesus er salvet er også disiplene salvet som tjenere som gir sitt liv. Det er krevende men fører til det som kalles av Johannes, herlighet.

Vi vet at å gi avkall på seg selv er umulig for naturen som ikke vil dø. Men Gud vil ikke døden. Det finnes altså en annen vei, den blir mulig i Kristus. Den som gir sitt liv med ham, opplever allerede, at han får det igjen som en befrielse fra seg selv, han får nå nytt liv med mangedobbelt igjen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: