Preken for den 8. alminnelig søndag A 2017

«Dere kan ikke tjene både Gud og pengene». Denne setningen lyder som ordene fra Elia: «Dere kan ikke tjene både Gud og Ba’al, er Herren Gud, så hold dere til ham, er Ba’al Gud, så hold dere til ham».
Det er som om det finnes en likeverdighet mellom Ba’al og pengene. Penger er som Ba’al, det vil si en avgud. For Elia som for Jesus er det helt umulig å tjene samtidig Gud og avguder. Det var det som Israelsfolket gjorde, og det er alltid en fristelse å slå inn på to veier for å beholde alle fordeler. Men enten tjener en Gud eller penger, dvs avguder.

 

Men hvorfor er pengene som en avgud? Penger gir en illusjon av makt. Med penger gjør du alt du vil, hører vi ofte. Som om alt var mulig med pengene. Likevel er penger også nyttige, og Jesus sier et annet sted: «Bruk pengene, som det hefter så mye urett ved, til å vinne dere venner som kan ta imot dere i de evige boliger når pengene tar slutt». Penger er nøytrale, de er bare et redskap, men når de er brukt som en avgud da skjer det all slags urettferdighet, hat, strid og ødeleggelse. Når pengene er Herre kan ikke menneskene respekteres, særlig de fattigste. Med pengene er mennesket fristet til å greie seg uten Gud. Et skritt til for mennesket er å ta plassen til Gud.

 

Det som følger i vårt evangelium er i motsetning til dette. Det er en absolutt tillit til den Far i Himmelen som kjenner godt alle våre behov, som vet hva vi trenger. Det betyr for mennesket å akseptere å være en skapning, som ikke har makt over alt, med behov, skrøpeligheter, som er underkastet tida, alderdom og døden, uten å vite hva morgendagen vil bringe. Mennesket må vente tålmodig uten å sette betingelser. Alt dette er noe det moderne mennesket ikke liker å høre, men det er uansett virkeligheten.
Jesus fører oss til et tillitsfullt forhold med vår Far i Himmelen. Denne faren vil ikke at vi skal være uansvarlige barn. Han vil at vi skal være hans barn med tillit til ham, kloke angående jordiske ting, men enfoldige som barn. Det er den beste måte til å unngå å bli slave av avguder som hendingene, de som dyrker pengene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: