Preken til 12. alminnelige søndag

Mat 10, 26-33

«Intet er så skjult at det ikke kommer for en dag». Disse ordene fra Jesus er som et ordspråk. Ingenting kan stå imot lyset, vi erfarer særlig dette i denne Jonsok tiden som en symbol: Lyset råder hele tiden, og det er vanskelig å innbille seg at mørket er på vei tilbake igjen.

Det er et bilde av det urokkelige lyset som kommer fra troen: Sannheten kommer alltid frem til slutt, og seirer, selv om vår vanlige erfaring viser det motsatte. Det er imidlertid ikke mulig å motstå denne bevegelse av lyset som ytrer seg.

Det er det samme Jesus vil si overfor dem som kritiserer alt og alle, når han henviser til Johannes Døperens eller Menneskesønnens gjerninger – han erklærer: «Visdommen har fått rett, det viser dens gjerninger» (Mat 12, 19).

 

Disiplene er kalt til å gå med, fremme og legge for dagen dette lyset, som stråler av seg selv. De må bare hjelpe med å avsløre den. Selvfølgelig medfører denne ytingen forfølgelser, men Jesus oppfordrer til å ha stor tillit til Faderen som våker nidkjært over sine barn så langt i detaljene.

 

Dette evangeliet lyser av tillit, sikkerhet. Det er godt for oss å høre i en verden som preger og påvirker oss med frykt, tvil og følelse av maktløshet. Jesus sier til oss: «Frykt ikke». Ytringen av lyset og sannheten, som kommer fra troen, forårsaker jo motstand eller til og med forfølgelse, men Jesus lover oss Faderens beskyttelse.

«Vær ikke redd, du lille hjord! For det er deres Fars gode vilje å gi dere riket».

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: