Preken for den 33. alminnelige søndag A, 2020

Mat 25, 14-30

«Siden du har vist deg tro i de små ting … har jeg store ting å betro deg. Kom inn til glede hos din Herre!» De store ting som den gode tjeneren nå har fått betrodd står ikke i forhold til de små ting han først hadde fått betrodd. Vi vet ikke akkurat hva disse store ting er, bare at han med dem går inn til gleden hos sin Herre, inn i en ny verden knyttet til en avgjørende dom. Belønningen står ikke i forhold til utført tjeneste. Det er dette evangeliets gode nyhet. Gud er sjenerøs, han lager ikke regnestykke, hans belønning er på et slags vis gratis i forhold til tjenesten.

Det overraskende i denne lignelsen å se et bilde av Gud som står helt i motsetning til denne sjenerøsiteten. «Herre, jeg visste at du er en hård mann, at du høster også der hvor du ikke er sådd, og samler inn også der hvor du ikke har lagt noe ut». Mesteren blir her sett på som den som utnytter og utsuger sine tjenere. – Et skritt til, og Herren er som en undertrykker.   

Hvem har gitt denne mistanken som den tredje tjeneren har, hvem har sneket slike tanker inn i ham?

 «Dere kommer slett ikke til å dø. Men Gud vet at den dagen dere spiser av frukten, vil deres øyne blir åpnet, dere vil bli som Gud og kjenne godt og ondt» (1 Mos 3, 4-5). Det er slangen som taler sånn til Eva, og mistanken er djevelsk. Det finnes ikke ateisme, alle tror på en Gud, det fins bare fordreide bilder av Gud. Kanskje er det ikke politisk korrekt å si noe slikt?  Med opplysningstidens tankegods blir imidlertid ideen om at Gud må utryddes for at menneskene bli modne og frie, introdusert. At Gud skulle være en rival for mennesket, til og med dets fiende, er et djevelsk påfunn.

Men var ikke så Herren for hård eller streng med den tredje tjeneren? Alt ble tatt fra ham, og han ble kastet i mørket utenfor? Når alt kommer til alt, kunne han ikke fått beholdt den ene talenten? Selv om han fryktet sin Herre, gjorde han ingenting. Han tok sjansen på å bli straffet strengt, slik som det faktisk skjedde. Hatet var sterkere enn frykten i ham.

Hvilket bilde av Gud vil vi ha? Kanskje dette bildet noen ganger litt er blandet for oss?

Den god nyheten for oss i dag er at hvis velger å tjene i små ting, da får vi en umåtelig belønning fordi vår Gud er utrolig sjenerøs, og i tillegg har han tillit til oss og forholder seg til oss som frie modne og ansvarlige mennesker. Det er godt å tro på en slik Gud som inviterer oss å gå inn til hans glede. Da er det lett å tjene ham med iver og kjærlighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: