Preken for Herrens åpenbaring 2021

I dag feirer vi Herrens Åpenbaring. Faktisk er det tradisjonelt tre åpenbaringer rundt Jesu barndom og begynnelsen av hans offentlige tjeneste. Disse Åpenbaringer skjer ved Jesu dåp i Jordan med duen som går ned over ham og Farens stemme som viser til sin sønn. Neste åpenbaring er ved bryllupet i Kana hvor Jesus forvandler vann til vin, det første tegnet til Jesus som førte til at hans disipler trodde på ham, ifølge Johannes. Den åpenbaringen som vi feirer i dag, er i forhold til Jesusbarnet, samtidig som den gjennom historien om vismennene viser til hedningenes kunnskap om Evangeliet. Alle åpenbaringer fra Gud gir håp, åpner en ny vei og fremmer liv og frelse. Det som er spesielt for denne åpenbaringen er at den etterfølges av problemer, smerte, til og med død. Hvorfor det? Denne hyggelige fortellingen om stjernen og vismennene med sine fine gaver, kan gjerne settes i forbindelse med alle de lys som blinker i romjula, Julenissen og alle gavene. Men det er ikke så enkelt. Herodes fryktet dette lyset og frykt avler raseri og vold, og han sendte bud for å drepe barna i området rundt Betlehem.  

I et utmerket intervju i Klassekampen, brukte Biskop Erik Varden ordet apokalypse for å karakterisere vår situasjon i dag. Apokalypse brukes for å snakke om dramatiske situasjoner, problemer, når alt er snudd opp ned, og når mange ting må vurderes på nytt. Biskop Erik presiserer at «apokalypse» faktisk betyr Åpenbaring. Vi kunne legge til at det er alltid en «apokalyptisk» side i hver åpenbaring. Johannesevangeliet advarer oss: «Lyset skinner i mørket, men mørke tok ikke imot det»

Dette apokalyptiske aspektet ser vi i denne pandemiens tid. Lyset selv om det er lite, uskyldig og ufarlig, forårsaker som stjernen i Betlehem frykt og panikk, raseri og vold, hos Herodes og alle dem som i mørke er redde for å tape sin makt. Vi kjenner resultatet, drap av uskyldige barn. Men et lite lys som en stjerne, er sterkere enn mørket som ikke kan slukke det, og det er en kilde til håp. Men dette lyset må tas imot. Da kan noe forandres i denne verden preget av mørke, hvis ikke kan den bli farligere. For at Apokalypse kan bli Åpenbaring, kan ikke alt bare fortsette som før, og biskop Erik spør: Hva skal vi lære av det som skjer nå?

Etter å ha forlatt Herodes, fant vismennene igjen stjernen: «Da de så stjernen ble de jublende glade». Når mørke gjennomtrenger alt, er stjernen fremdeles der. Hvis vi stirrer på den og ikke slipper den av syne, da skal vi bli befridd fra mørkets frykt. Da kan vi ta sjansen på å la sannheten komme til syne selv om den forstyrrer oss. Da skal vi finne veien til barnet som kommer for å frelse sitt folk. Da blir Apokalypse til Åpenbaring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: