Preken for Pinse 2021

Joh 15, 26-27. 16, 12-15

I Markusevangeliet, da Jesus etter sin oppstandelse viste seg til sine disipler «bebreidet han dem at de var så vantro og forherdet og ikke hadde trodd dem som hadde sett at han var oppstått». De viste ikke noe tydelige gledens tegn da de så Jesus, vi ser heller ikke noen tilstedeværelse av Ånden, den som skulle drive dem fra frykt til tapperhet. I Johannesevangeliet, når Jesus taler til sine disipler før hans død og oppstandelse, ser vi noe lignende. Jesus sier: «Nå går jeg til ham som har sendt meg og ingen spør: Hvor går du hen? For sorg har fylt deres hjerter, fordi jeg har sagt dette. Men jeg sier dere sannheten: Det er best for dere at jeg går bort. For dersom jeg ikke går bort, kommer ikke talsmannen til dere. Men går jeg bort, da kan jeg sende ham til dere» (Joh 16, 6-7).

Jesus lar dem ikke bli igjen som foreldreløse barn. Den Hellige Ånd som Jesus lovet, er en stor gave. Han skal avsløre sannheten for dem i sin helhet, og dessuten legger Jesus til: «den som tror på meg, skal også gjøre gjerninger jeg gjør. Ja, han skal gjøre større gjerninger enn jeg gjør, for nå går jeg til Faderen».

Dette kan disiplene hverken forstå eller bære. Som etter oppstandelsen, kan de ikke tro det og glede seg. De er kun fokusert på det de har mistet, på sin skuffelse. Profetens og lovens ord som forutsa hva skulle skje med Jesus, og løftene på Åndens gave, er ikke tilstrekkelige til å forandre deres dystre sinn. Det ser ut til at disiplene gjennomgår en alvorlig depresjon.

 Men det er noe dypere bak denne dystre realiteten, noe som Paulus utrykker i brevet til Galaterne: «Brødre, følg den vei Ånden vil, så går dere ikke etter den syndige naturs ønsker. For naturen har ønsker som står i strid med Åndens, og Åndens ønsker som står i strid med naturens, mellom dem består det et gjensidig fiendskap, som er grunnen til at dere ikke gjør hva dere selv gjerne vil» (Gal 5, 16).  Disse to realiteter er altså så forskjellige at de kan ikke blandes, slik som olje og vann. Det betyr at Ånden er nødvendig for å forvandle vår gamle natur til en ny skapning. Jesu nærvær, hans ord og løfter, er, uten Ånden, ikke tilstrekkelige. Er vi så kalt til å være bare åndelige, slik som englene, uten kropp med kjøtt og blod? Er vi kalt til å ikke lenger være mennesker? Ikke i det hel tatt! Erfaring viser at menneskene som bare vil leve som engler, ofte går i grøfta. 

Da må vi finne noe annet i tillegg. For å hjelpe oss, ville jeg ta et eksempel. I sin bok om hennes nærmeste families historie, skriver tante Liv, vår nabo, at hun er veldig takknemlig for alt hun fikk i sin barndom fra sine foreldre, besteforeldre og søsken. Nå som hun har blitt gammel, er hun enda mer klar over dette. Hun ville gjerne takke dem, men det er for sent.

Det er som Jesus med sine disipler: de kunne ikke forstå så lenge Jesus var med dem. Det er når foreldre eller mestere er borte, at vi kan forstå hva vi har fått fra dem fra begynnelsen av, sier evangeliet. Da kan vi ta over arven fra dem og gjøre noe nytt, enda større gjerninger, kanskje. Jesus selv var helt og fullt menneske, men et menneske på en unik måte, fylt av kjærlighet. Det er dette vi må lære fra ham gjennom Ånden, som selv er kjærlighet, og Ånden gir oss å gjøre det som er vanskelig, ja, nesten umulig for menneskene, nemlig å akseptere forskjeller. «Vi ble alle døpt i en Ånd, til å være et legeme, enten vi er jøder eller hellenere, slaver eller fribårne. Som det også er den eneste Ånd vi ha fått å drikke av» (1 Kor 12, 13). Det som er lovet oss er ikke depresjon, men kreativitet, frihet, liv og fred. Det er Åndens frukter gitt i overflod.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: